INDUSTRI TEKNOLOGI DIGITAL
Artboard 7

PELAKSANAAN DOKUMEN IndSF

IndSF untuk Teknologi Digital adalah panduan komprehensif bagi individu, industri, institusi pengajian tinggi, penyedia latihan dan pihak berkepentingan untuk mengenalpasti pengetahuan, pengalaman, penguasaan kemahiran dan mempromosikan pembelajaran sepanjang hayat dalam industri digital. Kerangka ini akan menjadi rujukan umum untuk kemahiran dan kecekapan yang diperlukan dalam industri digital bagi membantu individu membuat keputusan yang tepat mengenai peningkatan kemahiran, majikan untuk mengenalpasti kemahiran seterusnya melabur dalam latihan kemahiran untuk pekerja mereka,dan membantu penyedia latihan untuk merancang program yang merangkumi tenaga kerja dan kemahiran yang diperlukan oleh sektor ini.

Dokumen ini akan merangkumi bidang yang berkaitan seperti:

Maklumat Sektoral

Laluan Kerjaya

Keperluan Kemahiran

Program Latihan yang Disyorkan Industri

Motivasi di Sebalik Inisiatif

Laporan Bakat Digital Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) 2017 telah mengunjurkan bahawa tenaga kerja digital akan meningkat kepada 0.54 juta pada tahun 2020. Unjuran ini disokong dengan kuat oleh sejumlah penerbitan antaranya LinkedIn pada tahun 2019 yang menekankan 5 pekerjaan baharu (Saintis Data, Jurutera Full Stack, Jurutera Test Drive Jurutera UX dan Penulis Kandungan) di Malaysia. Pekerjaan ini berkait rapat dengan teknologi digital. Laporan yang sama juga menyatakan bahawa terdapat peningkatan permintaan bakat digital dalam sektor tradisional seperti Pertanian, Pembuatan dan Kewangan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Dalam laporan lain yang diterbitkan oleh Jobstreet (Jobs Outlook 2019), menekankan bahawa terdapat jurang yang signifikan antara permintaan untuk kemahiran digital dan penawaran bakat dalam pasaran.

MDEC dan PIKOM, Persatuan ICT Nasional Malaysia telah bekerjasama di bawah naungan HRD Corp untuk membangunkan IndSF bagi Teknologi Digital. MDEC adalah agensi utama dalam memacu ekonomi digital di Malaysia yang menyumbang kepada 18.3% Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun 2017. Ia kini mempunyai lebih daripada 4,500 syarikat bersStatus MSC di bawah bidangnya, dan terlibat secara formal dalam rangkaian yang luas dengan syarikat teknologi digital yang baru bermula serta yang telah matang PIKOM adalah persatuan industri teknologi terbesar di Malaysia dan kini mempunya lebih daripada 1,000 anggota yang terlibat dalam keseluruhan spektrum produk dan perkhidmatan ICT yang menguasai 80% daripada keseluruhan perdagangan ICT di Malaysia.

Memandangkan industri digital bersifat rancak dan dinamik, PIKOM dan MDEC telah mengusulkan agar enam bidang tumpuan yang baharu tersebut dikembangkan menjadi Kerangka, untuk dilaksanakan secara bertahap, sementara memungkinkan untuk memberikan fleksibiliti untuk menambah bidang tumpuan tambahan (atau membuang beberapa bidang) sepanjang beberapa tahun ini:

Pembangunan Perisian

(termasuk Pembangunan Blockchain, Pembangunan Aplikasi Mudah Alih, Pembangunan Web, Pengalaman Pengguna, User Interface, Perdagangan Digital, dll.)

Data Sains

(termasuk AI, Analytics, BDA, Machine Learning, dll.)

Kandungan Kreatif Digital

(termasuk Animasi, Permainan, Media Interaktif, eSukan, dll.)

Internet of Things (IoT)

Integrasi Sistem

Keselamatan Siber

Muat turun Dokumen IndSF:

Data Sains
Keselamatan Siber
Permainan
Animasi
Aplikasi Perisian
Perkhidmatan Perniagaan Global Digital
Fintech
Pemasaran Digital
Teknologi Awan
Kecerdasan Buatan (A.I)

RESOURCES

RESOURCES

RESOURCES