BERITA & ARTIKEL

PERDANA MENTERI MERASMIKAN SIDANG KEMUNCAK PENCEGAHAN RASUAH KEBANGSAAN (NAC SUMMIT) 2024

PM puji kerjasama jangka panjang antara HRD Corp dan SPRM untuk meningkatkan usaha pencegahan rasuah dan tata kelola korporat organisasi Malaysia.

KUALA LUMPUR, 29 Februari 2024 – Human Resource Development Corporation (HRD Corp) bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menganjurkan Sidang Kemuncak Anti-Rasuah Kebangsaan (NAC Summit) 2024 di Hotel Berjaya Times Square, Kuala Lumpur. Sidang kemuncak yang diadakan buat julung kalinya ini dirasmikan oleh Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia.

Turut hadir semasa acara tersebut adalah Yang Berhormat YB Steven Sim Chee Keong, Menteri Sumber Manusia; Yang Berhormat Nga Kor Ming, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan; Yang Berhormat Datuk Seri Dr. Dzulkefly bin Ahmad, Menteri Kesihatan; Tan Sri Dato’ Sri Haji Azam Baki, Ketua Pesuruhjaya SPRM; Datuk Abu Huraira Abu Yazid, Pengerusi HRD Corp; Datuk Wira Shahul Dawood, Ketua Eksekutif HRD Corp dan Timbalan Pesuruhjaya Dato’ Haji Idris Zaharudin, Pengarah Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia (MACA).

Sebagai usaha kerjasama pertama antara HRD Corp dan SPRM, NAC Summit 2024 menerima sokongan luar biasa dari orang ramai, menarik lebih 1,300 peserta yang terdiri daripada penyedia latihan, majikan, persatuan industri, dan agensi kerajaan. Sidang kemuncak ini adalah platform untuk membekalkan organisasi dengan pengetahuan menyeluruh untuk menangani rasuah, mempromosikan amalan perniagaan etika, dan membentuk kerangka tata kelola yang kukuh.

Bertemakan ‘Memupuk Integriti dan Tadbir Urus yang Baik Dalam Pembangunan Modal Insan’, sidang kemuncak ini menampilkan tiga (3) sesi, Mengurangkan Risiko & Memastikan Tanggungjawab: Mengenal Pasti Liabiliti Korporat dalam Era Moden; Menelusuri Labirin Etika: Menangani Konflik Kepentingan dalam Tetapan Profesional; dan Memupuk Integriti: Kepimpinan Beretika dan Pengambilan Keputusan Bertanggungjawab. Sesi-sesi ini dipandu oleh tokoh-tokoh terkemuka dan pendokong anti-rasuah dalam negara, seperti Mohd Hasraff Hashim, Ketua Integriti Sektor Swasta SPRM; Dr. Ahmad Razman, Pengarah Program MBA Putra Business School, Malaysia; Dato’ Rohaizad Yaakob, pegawai SPRM dengan pengalaman penguatkuasaan lebih dari 30 tahun, dan Dr. Muhammad Mohan, Presiden Transparency International Malaysia.

Sementara itu, YB Steven Sim berkata, “Menurut Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2023, Malaysia telah berjaya mencapai 50 mata pada 2023 berbanding 47 mata pada tahun 2022, ini menunjukkan komitmen kerajaan perpaduan, di bawah kementerian YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim untuk memerangi rasuah.”

“Kementerian Sumber Manusia (KSM) akan meneruskan usaha untuk mengukuhkan Malaysia yang bebas dari rasuah. Melalui prinsip 5k kementerian, nilai ketelusan dan integriti tetap diutamakan semasa kami menjalankan tugas.”

Beliau juga bertekad untuk memastikan bahawa kesemua lapan (8) jabatan dan lima (5) agensi di bawah KSM mendapatkan pengiktirafan Anti Bribery Management System (ABMS).

Dalam majlis yang sama, HRD Corp turut menerima pensijilan Sistem Pengurusan Anti-Rasuah (ABMS) yang disampaikan oleh Pengerusi SIRIM Berhad, Datuk Ir. (Dr.) Khairol Anuar Mohamad Tawi. Pensijilan ini melambangkan pematuhan agensi tersebut terhadap keperluan dan panduan universal untuk membentuk, melaksanakan, mengekalkan, serta meningkatkan sistem pengurusan anti-rasuahnya. Pada masa yang sama, ia juga mengesahkan komitmen HRD Corp untuk meningkatkan kecekapan dan keberkesanannya dengan menetapkan standard tata kelola korporat yang kukuh.

NAC Summit 2024 turut menyaksikan terjalinnya kerjasama jangka panjang antara HRD Corp dan SPRM dalam merealisasikan Program Pembangunan Integriti Korporat (CIDP). Melalui CIDP, kedua-dua entiti ini sepakat untuk bersama-sama menjalankan misi penyediaan pengetahuan dan kemahiran yang menyeluruh kepada tenaga pengajar dan penyedia latihan yang berdaftar di bawah HRD Corp. Fokus CIDP adalah terhadap aspek integriti, tata kelola, liabiliti korporat, dan inisiatif anti-rasuah yang strategik. Program ini akan menjadi mandatori bagi semua penyedia latihan yang berdaftar dengan HRD Corp, membuktikan komitmen mereka terhadap pembangunan sumber manusia yang bermutu dan berintegriti.

RESOURCES

RESOURCES

RESOURCES